Home Wonen Terpentijn. Wat is het en wat doe je er mee?

Terpentijn. Wat is het en wat doe je er mee?

by admin
0 comment
Terpentijn. Wat is het en wat doe je er mee?

Terpentijn, vaak verward met terpentine, is een natuurlijk oplosmiddel met een rijke  geschiedenis en een scala aan toepassingen. In deze blog kijken we naar de  herkomst, de toepassing en het verschil tussen terpentijn en terpentine. 

Wat is terpentijn? 

Terpentijn wordt gewonnen door hars van naaldbomen te destilleren, rectificeren  heet dat. De hars wordt gewonnen door het sap van de bomen af te tappen of door  deze bijvoorbeeld uit dennenappels te extraheren. Tijdens het destilleren van de  gewonnen hars ontstaan globaal twee producten. Aan het eind van de  destillatiekolom druppelt de vloeibare terpentijn uit de installatie en aan het begin van  het proces blijft de vaste stof Colofonium over. Terpentijn is dus het oplosmiddel,  Colofonium kent een groot aantal toepassingen. Het wordt onder andere gebruikt om  vernis te maken. 

Zijn er verschillende soorten terpentijn? 

Er zijn inderdaad verschillende soorten terpentijn, elk afkomstig van verschillende  bronnen en met specifieke eigenschappen en toepassingen. De meest bekende  soorten terpentijn zijn: 

Venetiaanse Terpentijn: Deze soort komt van de Lariksboom (Larix decidua) en  wordt vaak gebruikt in schilderkunst als additief om vernissen en glazuren flexibeler  te maken. Het is dikker dan de andere soorten en is geliefd bij kunstschilders.

Portugese Terpentijn: Afkomstig van de Aleppo Den (Pinus halepensis) en wordt  gebruikt in vernissen en oliën voor meubels en houtbewerking. Het staat bekend om  zijn heldere eigenschappen bij het maken van vernissen. 

Amerikaanse Terpentijn: Dit komt van verschillende soorten naaldbomen die  voornamelijk in Noord-Amerika groeien. Het wordt vaak gebruikt als oplosmiddel in  verf en vernissen en heeft vergelijkbare eigenschappen als andere vormen van  terpentijn. 

Gomterpentijn: Dit is de algemene term voor terpentijn gewonnen uit verschillende  soorten harsrijke bomen, zoals dennen, sparren en cederbomen. Het wordt gebruikt  in de industrie, kunst en ambacht voor diverse doeleinden. 

Is terpentijn hetzelfde als terpentijnolie? 

De woorden terpentijn, gomterpentijn en terpentijnolie verwijzen inderdaad allemaal  naar soortgelijke producten. Vaak wordt natuurlijke terpentijn, terpentijnolie genoemd  om het onderscheid met het aardoliederivaat terpentine duidelijker te maken en  misverstanden te voorkomen. 

Toepassingen van terpentijn 

Terpentijn wordt op een heel aantal plaatsen gebruikt waaronder: 

Schilderkunst: In de kunstwereld wordt terpentijn gebruikt als oplosmiddel voor  olieverf, waardoor het wordt verdund en gemengd. 

Ambachtelijke houtbewerking: Het speelt een essentiële rol bij het maken van oliën  en vernissen voor houtbewerking en meubelafwerking. 

Industriële toepassingen: Terpentijn wordt ook gebruikt als natuurlijk reinigingsmiddel  vanwege zijn ontvettende eigenschappen, en heeft diverse industriële toepassingen. 

Verschil met terpentine 

Terpentijn wordt vaak verward met terpentine, maar er zijn significante verschillen.  Terpentine is een synthetisch oplosmiddel afgeleid van aardolie, terwijl terpentijn  natuurlijk en plantaardig is. Terpentijn heeft niet alleen een hele andere geur maar  heeft vooral ook een ander oplossend vermogen waardoor het voor andere  materialen geschikt is dan terpentine. 

Conclusie 

Terpentijn of terpentijnolie is een veelzijdige en waardevolle vloeistof met een breed  scala aan toepassingen en is dus iets heel anders dan terpentine . Het begrijpen van 

de verschillen tussen beide producten is essentieel voor het juiste gebruik en  toepassing ervan.

You may also like