Home Lifestyle Drie manieren om van je grofvuil af te komen

Drie manieren om van je grofvuil af te komen

by admin
0 comment
Drie manieren om van je grofvuil af te komen

Wanneer je grofvuil hebt, dan kan het lastig zijn om hier snel en op juiste manier vanaf te komen. Grofvuil mag niet bij het normale huisvuil, waardoor je er vaak mee blijft zitten. In dit artikel bespreken we eerst wat grofvuil precies is en daarna geven we drie manieren waarop je er vanaf kunt komen. 

Wat valt onder grofvuil?

Grofvuil is alles dat vanwege formaat en gewicht niet bij het normale huisvuil kan. Ook bevat grofvuil vaak meerdere materialen die gerecycled kunnen worden, waardoor deze afvalstroom niet bij het restafval thuishoort. Grofvuil kun je echter niet zelf scheiden, omdat het uit meerdere materialen bestaat. Onder deze afvalstroom vallen oude meubels, elektrische apparaten (dat geen wit- of bruingoed is), kasten en oude bedden. 

Zelf wegbrengen

Wanneer we grofvuil tegenkomen, dan is de eerste optie om oude meubels en dergelijke zelf naar de milieustraat te brengen. Je kunt deze spullen vaak gratis kwijt en bijna iedere gemeente heeft een eigen milieustraat. Een milieustraat is namelijk speciaal ontworpen voor burgers om grofvuil, bouwafval, oude batterijen en accu’s en overige grote voorwerpen af te leveren. Ze zijn milieuvriendelijk, omdat je hier als burger direct het afval zelf kunt scheiden, waarna het wordt gerecycled. Bovendien zijn ze makkelijk toegankelijk voor iedereen en hebben inwoners van een gemeente een pas waarmee ze eenvoudig in- en uitrijden. Ook bepaal je zelf wanneer je jouw oude spullen aflevert en ben je dus niet afhankelijk van een andere partij, zoals de gemeente.

Een groot nadeel van grofvuil zelf wegbrengen, is dat je vaak een grote auto, bus of zelfs een aanhanger nodig hebt. Dit kan je op extra kosten jagen en veel tijd van je vragen.

Schakel de gemeente in

Een andere mogelijkheid is om je grofvuil op te laten halen door de gemeente. Iedere gemeente biedt het ophalen van grofvuil aan als onderdeel van hun afvalbeheerprogramma. 

Niet iedere gemeente biedt dit gratis aan; het kan dus geld kosten om het grofvuil op te laten halen. Het is verstandig om dit op voorhand te controleren bij je gemeente. Een ander nadeel is dat je een afspraak moet maken met de gemeente, wat ervoor kan zorgen dat je lang moet wachten. Dit heeft als gevolg dat het grofvuil ongewenst in huis, de schuur of de (voor)tuin ligt. Ook kan het zo zijn dat een gemeente besluit het grofvuil niet mee te nemen; dit kan het geval zijn als er spullen tussen liggen die niet onder deze afvalstroom vallen. 

Een voordeel is dan wel dat je niet zelf op en neer hoeft naar de milieustraat en je je niet druk hoeft te maken om vervoer.

Laten ophalen door een afvalbedrijf

Er is nog een derde optie om van je grofvuil af te komen. Je kunt je grofvuil laten ophalen door een afvalbedrijf. Bij een afvalbedrijf kun je ook een container huren als je veel oude meubels en andere grote spullen hebt die onder grofvuil vallen. De container wordt dan afgeleverd en weer op afspraak opgehaald. Vervolgens zorgt het afvalbedrijf ervoor dat het grofvuil op de juiste plek terechtkomt en op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt.

Het grote voordeel hiervan is, dat het afvalbedrijf op elk gewenst moment kan komen om het grofvuil op te halen en alles mee zal nemen. Je bent niet afhankelijk van eigen vervoer of de beschikbaarheid binnen de gemeente. Bovendien ben je alleen kosten kwijt aan de huur van een container. 

You may also like