Home Wonen Hoe zit het momenteel met de huizenprijzen in Nederland?

Hoe zit het momenteel met de huizenprijzen in Nederland?

by admin
0 comment

Wil je dit jaar graag een huis kopen, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe het momenteel zit met de huizenprijzen in Nederland? De huizenmarkt heeft het afgelopen jaar een hoop veranderingen doorgemaakt, dus als je er eerder niet zo mee bezig was kunnen we ons voorstellen dat je niet weet hoe het nu zit. Naast de huizenprijzen zijn er een aantal andere factoren die goed zijn om rekening mee te houden als je van plan bent een woning te kopen in 2023. In dit artikel zetten we al die dingen voor je op een rij!

De huidige huizenprijzen in Nederland 

Ten opzichte van 2021 en 2022 zijn de huizenprijzen in Nederland wat gedaald. De voornaamste reden hiervan is dat de hypotheekrente weer omhoog is gegaan. Dit verschilt echter wel per regio in Nederland. Rondom bepaalde steden zijn de huizenprijzen altijd een stuk hoger geweest, denk bijvoorbeeld aan Amsterdam en Eindhoven. Maar hoe komt het eigenlijk dat de hypotheekrente zoveel invloed heeft op de prijzen van de huizen? De hoogte van de rente bepaalt hoeveel je per maand betaalt voor jouw hypotheek. Bij een hogere rente krijg je dus ook een hoger maandbedrag. Wanneer het maandbedrag hoger wordt, is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager. Hierdoor worden uiteindelijk ook de huizenprijzen lager, aangezien mensen minder te besteden hebben voor een woning. 

De invloed van de WOZ-waarde van een huis 

De WOZ-waarde van een huis heeft invloed op de verkoopprijs. Deze waarde is van een aantal dingen afhankelijk:

  • De ligging van de woning

  • De oppervlakte van de woning en grond die erbij hoort 

  • De inhoud van de woning 

  • De verkoopcijfers van woningen in de buurt 

Wil je weten wat de WOZ-waarde van jouw woning is, dan kun je dit opvragen bij het Kadaster. Heeft jouw woning een hogere waarde, dan kun je hem voor een hoger bedrag verkopen. Daarnaast bestaat de kans dat je minder rente hoeft te gaan betalen als de WOZ-waarde van jouw woning stijgt, omdat je in een lagere risicogroep valt voor de bank. 

Overdrachtsbelasting en vrijstelling 

Normaal gesproken betaal je overdrachtsbelasting als je een huis koopt. Dit is een bepaald percentage van de koopprijs van het huis. Mocht je een starter zijn van onder de 35 jaar oud, dan kun je eenmalig vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting. De koopprijs van de woning moet dan onder de 440.000 euro liggen. Dit scheelt een hoop kosten bij het kopen van je eerste huis, zodat je als starter sneller voor een koopwoning kunt gaan. Vorig jaar was de vrijstelling mogelijk tot een bedrag van 400.000 euro. Dit bedrag is verhoogd ter compensatie van het verlagen van de belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning. De vrijstelling scheelt je snel duizenden euro’s bij het kopen van een huis!

You may also like