Home » Blog » Shoarma maken voor een grote groep hoeveel heb je nodig

Shoarma maken voor een grote groep hoeveel heb je nodig

by admin
0 comments

Samen eten is gezellig, zeker als je met een grote groep bent. Shoarma is dan een goede keuze. Het is makkelijk om te maken, je kunt het goed voorbereiden en bijna iedereen vindt het lekker. Toch is het soms lastig om in te schatten hoeveel je moet kopen. Je wilt niet dat mensen te weinig hebben, maar ook niet dat je veel overhoudt. Met een paar simpele rekentips kun je goed inschatten hoeveel shoarma je nodig hebt voor je gasten.

Hoeveel shoarma eet een volwassene of kind gemiddeld

Voor een normale portie rekent men gemiddeld tussen de 150 en 200 gram shoarma per volwassene. Dit is genoeg voor twee of drie pitabroodjes. Als je weet dat je gasten grote eters zijn, dan kun je beter 200 gram per persoon rekenen. Voor kinderen is 100 tot 125 gram meestal voldoende. Zo voorkom je dat er eten wordt verspild, maar weet je ook zeker dat iedereen genoeg heeft.

Een rekenvoorbeeld bij een groep mensen

Stel je organiseert een feestje voor tien volwassenen en vier kinderen. Dan heb je ongeveer 10 keer 175 gram en 4 keer 125 gram nodig. Dat komt neer op ongeveer 2 kilo shoarma in totaal. Het is handig om het vlees iets aan de ruime kant te kopen. Zo weet je zeker dat je niet tekortkomt als iemand toch nog een broodje extra neemt.

Wat als je ook andere gerechten serveert

Als je naast shoarma ook friet, salade of rijst serveert, dan mag je iets minder vlees rekenen. Dan is 125 tot 150 gram per volwassene vaak al genoeg. Het hangt er dus vanaf of shoarma het hoofdgerecht is of onderdeel van een groter buffet. Wanneer je alleen broodjes shoarma maakt, is het juist beter om iets meer te nemen. Zeker als je geen andere vullende bijgerechten op tafel zet.

Welk soort shoarma kun je het beste kiezen

Er zijn verschillende soorten shoarma te koop. Je hebt shoarma van varkensvlees, kip, rund of lamsvlees. Ook bestaan er vegetarische varianten. De keuze hangt af van wat je zelf lekker vindt en of je rekening houdt met bepaalde voorkeuren of diëten van je gasten. Wat je ook kiest, de hoeveelheid die je nodig hebt blijft ongeveer gelijk.

Handige voorbereidingstips voor een grote groep

Bij het voorbereiden van een maaltijd voor veel mensen is het handig om alles van tevoren klaar te zetten. Snijd de groente, bak het vlees vlak voor het eten en zorg dat de broodjes al warm zijn. Serveer ook sausjes zoals knoflooksaus of sambal. Sla, komkommer en tomaat maken het geheel frisser en zorgen voor wat extra variatie op tafel.

Wat je kunt doen met restjes shoarma

Als er toch iets overblijft, kun je shoarma meestal goed bewaren. Laat het vlees afkoelen en doe het in een afgesloten bakje in de koelkast. Daar blijft het nog twee dagen goed. Je kunt het ook invriezen als je het later nog wilt gebruiken. Warm het dan goed op in een pan of oven, zodat het weer lekker wordt.

You may also like