Home DIY Kun je een tafel schilderen?

Kun je een tafel schilderen?

by admin
0 comment
Kun je een tafel schilderen?

Als je overweegt om een oude of saaie tafel nieuw leven in te blazen, kan het verven van de tafel een geweldige oplossing zijn. Het proces van het verven van een tafel vereist enige voorbereiding en zorgvuldigheid, maar het kan een lonende ervaring zijn. Door de tafel goed schoon te maken, te schuren en de juiste verf en gereedschappen te gebruiken, kun je een unieke en persoonlijke uitstraling aan je tafel geven. In deze digitale tijdperk waarin we ons bevinden, is er veel informatie en tips te vinden over hoe je een tafel kunt verven en hoe je een professioneel resultaat kunt bereiken.

Er zijn veel soorten houtlak beschikbaar voor het afwerken van een tafel, en de beste keuze hangt af van verschillende factoren, zoals het type hout, de gewenste afwerking, en de toepassing van de tafel. Hier zijn een paar opties om te overwegen:

Polyurethaan lak: Dit is een veel voorkomende keuze voor het afwerken van tafels omdat het duurzaam is en bestand is tegen krassen en slijtage. Het is verkrijgbaar in verschillende glansgraden, van mat tot hoogglans, en kan zowel op water- als op oliebasis zijn.

Epoxy lak: Dit is een zeer sterke lak die bestand is tegen krassen, slijtage en hitte. Het heeft een zeer harde, gladde afwerking en kan zowel transparant als gekleurd zijn. Epoxy lak kan echter lastig zijn om aan te brengen en vereist vaak meerdere lagen.

Acryllak: Dit is een veelzijdige lak die verkrijgbaar is in verschillende glansgraden en kleuren. Het droogt snel en is gemakkelijk aan te brengen, en kan op waterbasis zijn, waardoor het minder schadelijk is voor het milieu.

UV-bestendige lak: Als de tafel veel in direct zonlicht staat, is het aan te raden om een lak te gebruiken die UV-bestendig is om te voorkomen dat de lak verkleurt of afbladdert.

Over het algemeen is het belangrijk om een lak te kiezen die geschikt is voor het type hout dat je hebt en de gewenste afwerking, en om de instructies op de verpakking te volgen voor de beste resultaten. Het kan ook nuttig zijn om een verfspecialist of een doe-het-zelfwinkel te raadplegen voor advies over de beste houtlak voor jouw tafel.

Stappenplan om een tafel te verven:

 1. Verwijder alle spullen van de tafel en zet hem op een goed geïsoleerde plek.
 2. Maak de tafel grondig schoon met een ontvetter om vuil en vet te verwijderen.
 3. Schuur de tafel lichtjes op met een fijne korrel schuurpapier om de glans te verwijderen en het oppervlak glad te maken.
 4. Maak de tafel weer schoon met een vochtige doek om eventueel stof te verwijderen.
 5. Bedek delen van de tafel die je niet wilt verven, bijvoorbeeld de poten of andere decoratieve details, met tape of plastic.
 6. Breng een primer aan op de tafel om de verf beter te laten hechten en eventuele oneffenheden te verbergen.
 7. Laat de primer drogen volgens de instructies op de verpakking.
 8. Breng vervolgens de verf aan in gelijkmatige lagen. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts om strepen te voorkomen.
 9. Laat elke laag verf goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Meerdere dunne lagen verf zorgen voor een betere dekking en een mooier resultaat.
 10. Als je tevreden bent met het resultaat, laat je de verf volledig drogen voordat je de tape of het plastic verwijdert.
 11. Afhankelijk van het type verf dat je hebt gebruikt, kun je de tafel nog afwerken met een laag vernis of lak voor extra bescherming.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de verf te lezen en eventuele aanvullende aanbevelingen te volgen voor het beste resultaat.

Wat is het verschil tussen lak en aflak?

Lak en aflak zijn belangrijke onderdelen bij het beschermen en verfraaien van oppervlakken zoals hout en metaal. Lakken zijn verkrijgbaar in verschillende glansgraden en kunnen op water- of op oliebasis zijn. Aflakken zijn een specifieke soort lak die wordt gebruikt als laatste laag op een geverfde of gelakte oppervlak om de onderliggende verf of lak te beschermen tegen slijtage, vuil en UV-stralen en om het oppervlak een mooie en glanzende afwerking te geven. Het is belangrijk om de juiste soort lak of aflak te kiezen voor de specifieke toepassing en om de instructies op de verpakking te volgen voor de beste resultaten.

Hoe schilder ik zonder strepen?

Het schilderen zonder strepen vereist enige vaardigheid en techniek, maar het is zeker mogelijk om dit te bereiken. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om een streeploos schilderresultaat te bereiken:

 1. Kies de juiste verf: Kies een kwaliteitsverf die geschikt is voor de ondergrond die je gaat schilderen. Goedkopere verven bevatten vaak minder pigmenten en kunnen strepen achterlaten.
 2. Gebruik de juiste kwast of roller: Kies de juiste kwast of roller voor de verf die je gebruikt en de ondergrond die je gaat schilderen. Een roller is bijvoorbeeld beter geschikt voor het schilderen van muren, terwijl een kwast geschikter kan zijn voor het schilderen van details.
 3. Verdun de verf indien nodig: Als de verf te dik is, kan het moeilijker zijn om een ​​streeploos resultaat te bereiken. Verdun de verf indien nodig volgens de instructies op het blik.
 4. Breng de verf in één richting aan: Als je met een kwast schildert, beweeg de kwast dan in één richting en strijk de verf glad om strepen te voorkomen. Als je met een roller schildert, werk dan in verticale secties en strijk de verf uit in één richting.
 5. Werk snel: Werk snel en vermijd te veel overlappende penseelstreken. Dit kan leiden tot ophoping van verf en strepen achterlaten.
 6. Zorg voor voldoende licht: Zorg voor voldoende licht zodat je kunt zien waar je hebt geschilderd en waar nog meer verf nodig is.

You may also like

Leave a Comment